🎁 Comenzile plasate intre 11-13 Octombrie, vor ajunge la destinatie in perioada 15-16 Octombrie 🎁

7 Lucruri interesante despre perle

7 Lucruri interesante despre perle
Vrei sa afli 7 lucruri interesante despre perle si alte curiozitati?! Citeste randurile de mai jos!

In intreaga lume oamenii au pretuit perlele de mii de ani. „Regina bijuteriilor” (cum este denumita uneori) poseda o calitate atemporala care a continuat sa captiveze oamenii din momentul in care a fost descoperita, pana astazi. Desi atat de populara, exista nenumarate lucruri despre perle pe care multi oameni nu le cunosc.
Iata in continuare cateva informatii despre perle:

Perlele sunt singurele pietre pretioase care provin de la o creatura vie
In ciuda faptului ca sunt clasificate ca o piatra pretioasa, perlele difera semnificativ de toate celelalte (safire, rubine, smaralde etc.) datorita faptului ca sunt singurele pietre pretioase care provin de la o creatura vie. Toate celelalte pietre pretioase se formeaza in scoarta terestra, pe masura ce magma se raceste la presiune ridicata. Perlele naturale sunt unele dintre cele mai rare bijuterii din lume Iata o statistica care merita luata in considerare: mai puțin de 1 din 10.000 de stridii salbatice contin perle. Pe masura ce popularitatea acestor pietre pretioase a continuat sa creasca la inceputul secolului al XX-lea, populatia de stridii din apele oceanului s-a epuizat grav din cauza pescuitului excesiv. In ciuda cresterii perlelor de cultura, populatia de stridii salbatice inca nu si-a revenit complet. Avand in vedere acest lucru, este de inteles de ce oamenii considera perlele naturale unele dintre cele mai rare bijuterii de pe planeta.

Prima perla rotunda artificiala a fost creata de Kokichi Mikimoto
Kokichi Mikimoto este considerat primul om care a creat o perla de cultura (sau cultivata). In 1878, a inceput sa testeze metodic modalitati de a dezvolta aceste pietre pretioase in propriile sale culturi de stridii. Dupa aproape doua decenii de incercari si erori, el a reusit si a primit un brevet pentru perle de cultura, in 1896. Acest lucru a avut un impact semnificativ asupra industriei perlelor. Descoperirea lui Mikimoto nu numai ca a ajutat la satisfacerea cererii globale de perle intr-un mod mai durabil, dar a fost si o lovitura pe piata perlelor naturale. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii au inceput sa opteze pentru aceste perle mai putin costisitoare, mai rotunde. Mikomoto a fost citat spunand ca visul sau era sa „impodobeasca gatul tuturor femeilor din intreaga lume cu perle”. Astazi, multi ar sustine ca si-a indeplinit scopul.

Se estimeaza ca 99% din perlele existente azi pe piata, sunt cultivate
Cand Kokichi Mikimoto a creat prima perla de cultura, aceasta a marcat inceputul unei tendinte care avea sa schimbe pentru totdeauna industria perlelor. Astazi, aproape toate aceste bijuterii de pe piata sunt cultivate, in mare parte pentru ca aproape toate perlele naturale au fost deja recoltate. Chiar si la o ferma in care sunt ingrijite si protejate, nu toate molustele produc o perla. Chiar si atunci, nu toate perlele sunt de o calitate suficient de inalta pentru a ajunge pe piata.

Cele patru tipuri principale de perle
Exista patru tipuri principale de perle si variaza in ceea ce priveste dimensiunea, forma, culoarea si valoarea.
Perlele de apa dulce sunt cultivate in principal in raurile si lacurile din China. Sunt cele mai disponibile perle si, prin urmare, sunt vandute la un pret atragator.
Perlele japoneze Akoya sunt o varietate de perle de apa sarata care sunt, probabil, cele mai cunoscute in lume. Sunt produse in apele japoneze si chineze si prezinta forme sferice cu un luciu frumos.
Perle de Tahiti – un alt tip de perle de apa sarata cultivate in insulele Polineziei Franceze. In ciuda faptului ca uneori sunt denumite perle negre, ele vin si in nuante frumoase de gri, albastru, verde si violet.
Perlele Marii de Sud sunt cele mai mari dintre toate perlele si au nuante de alb, crem si auriu. Ele pot fi gasite in apele Australiei si din Filipine.

Perlele pot lua multe forme diferite
In timp ce oamenii cred ca toate perlele sunt perfect rotunde si simetrice, acest lucru pur si simplu nu este adevarat. Ele vin de fapt intr-o serie de forme diferite. Cele mai comune includ rotund, off-round, drop si baroc. Perlele rotunde sunt, fara indoiala, cele mai populare, dar avand in vedere bugete si gusturi diferite, si altele sunt admirate.

Este nevoie de cel putin 6 luni pentru ca o perla sa se formeze
Fiecare tip de perla necesita o anumita perioada de timp pentru a se dezvolta. In toate cazurile, totusi, este nevoie de cel putin sase luni pentru a produce o perla. Uneori, procesul de dezvoltare poate dura pana la 24 de luni. Procedura incepe atunci cand un fermier implanteaza delicat un nucleu minuscul in interiorul molustei. Cresterea perlei este influentata de cat timp dureaza recuperarea, dupa implantare. Odata ce acest proces s-a incheiat si molusca este complet recuperata, perla incepe sa creasca pe masura ce molusca acopera nucleul cu straturi de nacru. Perlele chinezesti de apa dulce pot crește până la 5 mm pe an, in timp ce perlele japoneze Akoya doar pana la 0,3 mm.

Cu drag,
Echipa iNGRiKO

Intrebari Frecvente

Din ce este facuta perla?

Perlele se formeaza atunci cand molusca secreta mii de straturi concentrice foarte subtiri de nacru (o secretie de carbon de calciu), intr-o matrice care acopera un iritant (fragment de coaja) artificial sau natural.

Cat rezista perlele?
Purtate corespunzator perlele pot arata la fel si dupa zeci de ani, desi nu sunt cele mai durabile dintre pietrele pretioase. Contactul neatent, lovirea sau scaparea lor pe o suprafata dura, le pot deteriora destul de usor. Produsele chimice sunt si ele o amentintare, de aceea nu e recomandat ca perlele sa fie purtate in apa/piscine sau sa fie atinse in mod repetat de parfumuri/creme ori lotiuni de corp.

Perlele adevarate devin galbene?
Ca multe lucruri in viata, perlele imbatranesc. Pe masura ce acest lucru se intampla, ele trec printr-un proces natural care modifica compozitia substantelor organice care le compun. Acest lucru le face sa isi schimbe usor culoarea. Perlele ingalbenite indica faptul ca sunt reale, deoarece perlele artificiale nu isi schimba in mod normal culoarea.

Au perlele putere de vindecare?
Femeile in special, au folosit perlele pentru a se conecta cu feminitatea lor interioara, deoarece se spune ca perlele sunt o legatura cu 'zeita interioara' a unei femei. Pentru bolile fizice, perlele au reputatia de a ajuta in tulburari digestive, probleme cardiace, afectiuni oculare si imbunatatirea aspectului pielii.

Se pot purta perlele la dus?
Perlele de apa dulce, ca si alte tipuri de perle, pot fi deteriorate semnificativ de apa. In plus, sapunul, samponul, balsamul sau uleiurile de corp pot contine substante chimice care le pot deteriora si mai mult. Prin urmare, nu este recomandat sa porti bijuteriile cu perle la dus.

Sunt perlele un cadou potrivit?
Perlele sunt adesea asociate cu puritatea, dragostea si intelepciunea, facandu-le un cadou semnificativ si simbolic. Daruirea unei bijuterii cu perle poate reprezenta puritatea relatiei pe care o ai cu persoana respectiva, dragostea pe care i-o porti sau intelepciunea pe care vrei sa i-o transmiti impreuna cu un astfel de cadou.




 
Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!