Comenzile plasate intre 08-09 Mai, vor ajunge la destinatie in perioada 10-13 Mai 🎁.

Aur de 14K vs Aur de 18K- care sunt diferentele?

Aur de 14K vs Aur de 18K- care sunt diferentele?

Cand alegi sa cumperi o bijuterie din aur de 14K sau aur de 18K, cum ar fi un lantisor, o bratara sau o pereche de cercei ai multe optiuni diferite de explorat. Una dintre ele este tipul de aur pe care il doresti. Pe langa alegerea culorii- alb, galben sau roz, trebuie sa iei in considerare si nivelul de puritate al aurului. Acesta e cunoscut si sub denumirea de karate („K”) sau procentul de aur pur care alcatuieste o bijuterie.
 

Bijuteriile din aur, pe care le gasim in bijuteriile din toata lumea, nu sunt de obicei 100% aur. Din cauza proprietatilor moi si maleabile ale aurului, nu este de fapt preferabil ca o bijuterie sa fie in intregime din aur. Bijutierii reusesc sa creasca durabilitatea si sa imbunatateasca aspectul general al aurului, atunci cand il combina cu unul sau mai multe alte metale, realizand astfel un aliaj.
 

Care este diferenta dintre aurul de 14K si 18K?
 

Cele mai populare două tipuri de aur sunt aurul de 14 karate (marcat cu inscriptia 585) si aurul de 18 karate (marcat cu inscriptia 750). Ele arata si se simt similare, dar au unele diferente majore pe care vei dori sa le iei in considerare, atunci cand urmeaza sa faci o achizitie. Sa vedem ce înseamna de fapt numarul de karate.
 

Puritatea aurului sau caratajul, se exprima in parti din 24.
 

Aurul pur este de 24 de karate, ceea ce inseamna ca toate cele 24 de parti ale sale sunt formate din aur. Aurul de 18 karate este format din 18 parti de aur pur si sase parti din alte metale, facand un total de 24 de parti. In mod similar, aurul de 14 karate este format din 14 parti de aur pur si 10 parti din alte metale, combinand un total de 24 de parti.
 

Cu fiecare tip de aur (galben, alb sau roz), metalele folosite pentru a completa cele 24 de parti vor fi diferite pentru a se potrivi cel mai bine culorii finale pe care o creeaza bijutierul. Bijuteriile aurii vor avea adaugate argint, cupru, zinc sau paladiu pentru a realiza culoarea finala.
 

Pentru ca am clarificat diferenta in structura lor, sa aruncam o privire la diferitii factori care influenteaza deciziile atunci cand comparam aurul de 14K cu aurul de 18K.


Culoare
 

Deoarece estetica generala a bijuteriilor tale este de cea mai mare importanta, culoarea aurului de 14K vs. 18K va conta destul de mult. Desi unul langa altul, aurul de 14K fata de 18K poate arata usor diferit,  atunci cand nu sunt alaturate, este probabil sa nu observi o diferenta majora intre ele. Acestea fiind spuse, diferenta minina de culoare iti poate afecta decizia. In general, aurul de 14K va oferi un galben mai cald, un alb mai cald si un roz  mai puternic. Aurul de 18K, pe de alta parte, va oferi un galben mai stralucitor, un alb mai rece si un roz mai deschis.
 

Durabilitate
 

Atat aurul de 14 karate, cat si aurul de 18K sunt mult mai durabile decat aurul pur. Cu toate acestea, concentratia mai mare de aur din bijuteriile de 18K le va face mai moi si mai putin durabile decat aurul de 14K. In general, un aur de 14K se va zgaria mai putin vizibil si se va uza mai lent. In timp ce ambele sunt potrivite pentru bijuteriile pe care le poti purta ocazional, bijuteriile din aur de 14K sunt cu siguranta mai bune pentru purtarea de zi cu zi, cum ar fi o verigheta, inelul de logodna, un lantisor sau o pereche de cercei.
 

Pentru cei cu un stil de viata mai activ sau care lucreaza mult cu mainile lor, alegerea ar trebui sa fie destul de simpla: bijuteriile din aur de 14K sunt mult mai durabile. Daca esti la cumparaturi pentru o bijuterie rafinata si unica, de purtat pentru ocazii speciale sau evenimente specifice, aurul de 18K este o alegere potrivita.

 

Popularitate
 

S-ar putea sa te intrebi: „Este aurul de 18K mai bun decat aurul de 14K?” Desi este adevarat ca aurul de 18 karate este mai pur, asta nu inseamna neaparat ca este mai bun ori mai popular. Dupa cum am mentionat mai sus, aurul de 14K este mai popular in verighete si inele de logodna.
 

Cand vorbim despre popularitatea pe glob, locatia bijuteriilor joaca un rol important. In SUA, aurul de 14K predomina in fata celui de 18K, iar in Asia, 18K este tipul preferat de aur pentru majoritatea pieselor de bijuterii. Desi stilul de viata joaca intr-o oarecare masura un rol in alegerea aurului,  adesea optiunea se reduce la cultura populara, la ceea ce poarta celebritatile, la disponibilitate si pret.
 

Cost
 

Costul este, probabil, al doilea cel mai important factor în achizitionarea de noi bijuterii. Datorita continutului mai scazut de aur al bijuteriilor din aur de 14K, acestea vor costa mai putin decat bijuteriile de 18K. In cazul pieselor mai mici de bijuterii sau al pieselor cu pietre pretioase sau diamante mai mici sau mai putine, diferenta de cost va fi probabil minuscula. Dar in piesele de bijuterii mai elaborate sau mai mari, pretul aurului de 18K poate fi cu 150% până la 200% mai mare decat aurul de 14 karate.
 

Avantaje si dezavantaje: aur de 14K vs. aur de 18K
 

Intre aurul de 14 karate si cel de 18 karate, cei mai multi oameni tind sa incline spre selectarea aurului de 14 karate, deoarece este mai durabil, mai popular si cu un pret mai mic. Cu toate acestea, sunt cateva avantaje ale aurului de 18K pe care le poti lua in considerare.
 

In primul rand, aurul de 18 karate are mai putine  metale non-aur, ceea ce inseamna ca sansa unei reactii alergice la bijuteria ta este redusa. In al doilea rand, cand ne uitam la culoarea aurie de 14K fata de 18K, optiunile de 18K sunt mai bogate în culori, facandu-le adesea mai atractive din punct de vedere vizual. Desi diferentele de culoare sunt subtile, ele exista si, daca tii la accentele de culoare, poate vrei sa alegi o piesa din  aur de 18K in detrimentul omologului sau de 14K.
 

Daca esti in cautarea unei noi bijuterii, te asteptam sa descoperi colectiile iNGRiKO: bratari cu snur, cercei pentru bebelusi, lantisoare finute sau pandantive din aur. Viziteaza-ne in magazin sau cumpara online astazi si scrie-ne daca doresti mai multe informatii.

 

Cu drag,
 

Echipa iNGRiKO
 

Intrebari frecvente

 

Aurul de 14K sau aurul de 18K, are mai mult aur?
 

Exista mai mult aur pur in aurul de 18K decat in ​​aurul de 14K. Aurul de 18K este aproximativ 75% aur pur, în timp ce aurul de 14K este aproximativ 58.8% aur pur.
 

Pot distinge usor diferente intre bijuteriile din aur de 14K si cele din aur de 18K?
 

In cazul alaturarii a doua bijuterii, una de aur de 14K si una de aur de 18K, vei observa o diferenta in colorarea lor. Deoarece aurul de 18k are mai mult aur galben, va avea o culoare galbena  mai bogata, in timp ce aurul 14k va fi putin mai deschis datorita metalelor suplimentare din aliajul sau.
 

Este aurul de 18K mai bun decat aurul de 14K?
 

Aurul de 18k este considerat mai bun pur și simplu pentru că are mai mult aur si este mai scump. Daca ne referim la durabilitate si rezistenta la zgarieturi, atunci aurul de 14k ar fi considerat mai bun.

 

Raspunsul nu poate fi obiectiv mereu. Atunci cand alegi intrecele 2 optiuni,  cantareste diferentele si avantajele si alege-l pe cel care ti se potriveste cel mai bine stilului personal si nevoilor.

 

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!