Comenzile plasate intre 09-10 Mai, vor ajunge la destinatie in perioada 13-14 Mai 🎁.

Aurul de 9 Karate - Ce Trebuie sa stii ?

Aurul de 9 Karate - Ce Trebuie sa stii ?

Ce este aurul de 9 karate? Merita sa cumpar aur 9K?
Cand vine vorba de bijuterii din aur, poate exista multa confuzie cu privire la diferitele tipuri disponibile.

Poate si tu ai auzit de aurul de 9K, dar nu stii prea multe despre el si de ce este diferit de aurul de 14 karate sau aurul de 18 karate.

Aurul este unul dintre cele mai cautate materiale din lume datorita frumusetii si atemporalitatii sale. Este de asemenea foarte durabil atunci cand este utilizat corect, asa ca este important sa stii diferentele dintre aurul de 9K si aurul de 14K.
 

Ce sunt karatele de aur
 

Karatul de aur este masura puritatii aurului. Este exprimat ca un numar din 24 de parti, 24K fiind 100% aur pur.
 

Termenul ’karat’ este combinat cu un numar de obicei cuprins între 10 si 24, iar cu cat numarul este mai mare, cu atat puritatea aurului este mai mare.
 

Aurul, prin natura sa, este un metal moale si flexibil. Inainte de a fi transformat intr-o bijuterie solida, aurul trebuie sa fie combinat cu alte  metale mai puternice (nichel, cupru, zinc sau argint), pentru a ajuta la pastrarea formei.


Acest proces de combinare a atomilor de aur, cu atomii altui metal inseamna realizarea unui „aliaj”.


Cu cat karatul este mai mare, cu atat aurul este mai valoros si mai pur. Deci, atunci cand alegi bijuterii din aur, trebuie sa iei in considerare acest lucru.
 

Cand cumperi aur, retine ca aliajele sunt de abicei adaugate pentru a creste rezistenta bijuteriei si pentru a imbunatati culoarea. Combinatiile diferite pot crea nuante diferite, de la galben, trandafiriu pana la alb.
 

Compozitie: aurul de 9K vs aurul de 14K/18K
 

Compozitia aurului de 9K, 14K si 18K este distincta. Dupa cum am mentionat anterior, karatele indica cantitatea de aur pur dintr-un metal aliat. Prin urmare, este de la sine inteles ca un numar de karate mai mare inseamna mai mult continut de aur.
 

Aurul de 9K, contine doar 37.5% aur pur (de aici si marcajul 375)
 

Aurul de 14K contine 57,5% aur pur (cu marcajul 575)
 

Aurul de 18K contine 75% aur pur (cu marcajul 750)
 

Avand in vedere aceasta diferenta de compozitie, rezulta ca exista mai multe diferente vizibile intre bijuteriile din aur de 9K, aur de 14K si aur de 18K.
 

In general, bijuteriile din aur 14K si 18K au o nuanta mai bogata datorita cantitatii mai mari de metal pretios folosit la crearea lor.
 

Deoarece pisele din aur de 9K contin mai putin aur pur, acestea tind sa coste semnificativ mai putin decat cele din aur 14K sau 18K. In plus, din cauza nivelului de puritate relativ scazut, este posibil ca bijuteriile din aur de 9K sa nu aiba o durata de viata atat de lunga.
 

Aurul de 9K se poate pata, poate oxida, mult mai repede din cauza cantinatii crescute a celorlate metale din aliaj (argint, cupru, zinc, sau nichel).
 

Aspectul vizual al aurului de 9K
 

Aspectul vizual al aurului de 9K este destul de distinct. Aurul de 9K are o nuanta galbena vizibil mai deschisa, din cauza cantitatii mai mici de aur din compozitia sa. Culoarea poate varia de la alb argintiu la galben foarte pal, deoarece conține doar 37,5% aur pur, restul fiind alcatuit din alte metale precum cuprul sau argintul. Pe de alta parte, aurul de 14K / 18K pare mult mai stralucitor si mai vibrant datorita procentului sau mai mare de aur pur: 57.5%, respectiv 75%. In plus, bijuteriile din aur de 14K si aur de 18K se vor simti mai grele decat piese de 9K, deoarece este prezent mai mult metal de aur.
 

Durabilitatea relativa a aurului de 9K
 

Trecand de la aspectul vizual al aurului de 9K, acum ne concentram asupra durabilitatii acestuia. Este important sa iei in considerare cat timp va rezista o bijuterie inainte de a face o achizitie.  
 

Aur de 9K:
 

* Duritate: aurul de 9K contine 37,5% aur pur, deci nu este la fel de moale sau maleabil ca alte tipuri de aur. Asta pentru ca aurul este un metal moale, iar celelalte metale din aliaj tind sa fie mai dure.
 

* Rezistenta la oxidare: Din cauza nivelului sau de puritate mai scazut, aurul de 9K are o rezistenta mai mica la oxidare decat alte tipuri de aur care contin niveluri mai mari de aur pur, cum ar fi 14K sau 18K.
 

Diferentele dintre aurul de 9K si cel de 14K si 18K sunt numeroase. De la cost la valoare, alegerea tipului de aur potrivit pentru tine poate fi o decizie dificila.
 

Iti sugeram sa te documentezi inainte de a decide care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si sa iti amintesti ca aurul de 14K si cel de 18K vor fi mereu mai valoroase decat omologul lor de 9K, datorita procentului mai mare de aur pur.
 

Speram ca articolul nostru te-a ajutat si te invitam sa ne scrii daca doresti si mai multe informatii.
 

Cu drag,
Echipa iNGRiKO
 

 

Intrebari frecvente despre aurul de 9 karate
 

Va rezista aurul de 9K?
 

Tendinta de a se pata, coroda si reactiona cu pielea purtatorului, este mult mai crescuta in cazul aurului de 9K. Din acest motiv, multe magazine de bijuterii aleg sa nu lucreze cu el.
 

Aurul de 9K este bun?
 

In Statele Unite (S.U.A.), finetea sau puritatea observate in karate variaza de la 42% la 75%. În timp ce aurul intre 10 si 18 karate este standard, orice obiect sub 10 karate nu este considerat bijuterie din aur, in S.U.A. 

Ce stanta are aurul de 9 karate?

Aurul de 9 karate are stanta 375.
 

Ce tari folosesc aur de 9K?
 

Caratul minim pentru ca un articol sa fie numit aur variaza in functie de tara. In SUA, 10 carate este standardul legal minim acceptat de carataj de aur, 14 karate fiind cel mai popular. In Franta, Marea Britanie, Austria, Portugalia si Irlanda, 9 karate este cel mai mic carataj permis sa fie numit aur.
 

Aurul de 14K este o alegere buna?
 

De cele mai multe ori, aurul de 14K ofera cea mai buna combinatie de culoare bogata, durabilitate buna si accesibilitate rezonabila. Acest tip de aur este de departe cea mai populara optiune pentru inele, coliere, pandantive, cercei si alte bijuterii fine, reprezentând aproximativ 90% din vanzarile de bijuterii din aur.



 

Postarea urmatoare
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!